Dentamigos

Nieuws

WERK VAN CUSCO SONRÍE BEGINT VRUCHTEN AF TE WERPEN

De drie tandartsen van  Cusco Sonrie zouden in april beginnen op de scholen in Quillahuata en Pumamarca. De school in Quillahuata hield echter de boot af omdat er nog wisselingen van personeel zouden plaatsvinden. Zo is er altijd wat. Wij hadden hun planning en begroting nog niet binnen, maar we kregen toch al foto’s van Pumamarca begin mei. De school is intensief vernieuwd nadat in 2017 de lessen en ook de Dental Camps onderbroken moesten worden wegens lekkages tijdens regenval. De gebouwen zien er nu prima uit en de directie wil graag samenwerken met de tandartsen.

Op 17 mei startten ze in Pumamarca met poetsinstructie op school, uitdelen van tandenborstels en pasta en het invullen van patiëntenkaarten. Hier zijn we heel blij mee! Alles begint tenslotte met poetsen!

Vervolgens vroegen wij nog eens om de begroting, om ze financieel te kunnen ondersteunen. En n.a.v. het verslag van Ineke van Lent van vorig jaar omtrent de hygiëne vroegen we of ze geen snelkookpan nodig hebben voor sterilisatie. Ze stuurden toen de begroting, maar antwoordden dat ze nog geld in kas hebben van 2017, omdat toen de campagnes nauwelijks doorgegaan zijn, en dat ze een snelkookpan van de school kunnen lenen. O.k!

 

Ook de 1e campagnedag van Cusco Sonríe zou half augustus plaatsvinden, maar moest verschoven worden naar het eind van de maand, wegens een reis van Elida naar de VS om hun zoon Daniel te begeleiden naar de plaats waar hij een studie gaat doen. En inderdaad op 27 augustus stuurde Leonor foto’s van hun 1e campagnedag, voor grado 6. En foto’s van een zeer enthousiaste en trotse Elida, niet alleen over de acceptatie van zoon Daniël voor de studie Technische Luchtvaart, maar ook omdat de mondjes van de kinderen van grado 6 er zo goed uitzien!

En ze poetsen, poetsen, poetsen!!!

Deze kinderen hebben al enkele jaren tandheelkundige hulp van Cusco Sonríe en de resultaten daarvan beginnen zich nu af te tekenen. Een kroon op hun werk als tandarts, met de nadruk op preventie. En ook voor ons betekent dit dat onze strategie om ze te leren op eigen benen te staan, werkt. WoW!

DENTAMIGOS PERÚ START MET HINDERNISSEN

De aanhouders winnen, moeten ze wel denken bij Dentamigos Perú. In april j.l. ontvingen we hun planning en begroting. Die was prima, dus wij stuurden onze financiële ondersteuning kort daarna. Omdat de scholen nog kampten met achterstand na het rampzalige jaar 2017 en er ook nu weer een onderwijsstaking dreigde en er weer veel feestdagen waren in Cusco, konden ze pas half augustus starten op de school in Yanamanchi. Zelf hadden ze te maken met persoonlijke omstandigheden, zoals verblijf in het buitenland van Boris en de geboorte van de 2e zoon van Yanina.

De 1e campagnedag, 15 augustus, ging al direct de mist in, want was niet doorgegeven aan het onderwijzend personeel en werd verschoven naar 12 september. Op 16 augustus vervolgens hebben twee volhouders van tandartsen het klaargespeeld om bij 88 kinderen het preventiepakket uit te voeren: mondspoeling en fluorbehandeling. Herstelbehandelingen konden niet gedaan worden. De reden? Alle medewerkers die zouden komen, kwamen zonder bericht van verhindering niet opdagen! Dit is de realiteit waar vrijwilligers in Perú mee te maken hebben. Wat een doorzetter is die Boris toch, hij speelde het weer klaar met één collega samen! Hulde! We zijn trots op ze en moedigen ze zoveel mogelijk aan. De geplande campagnedagen staan genoteerd in onze agenda en een dag ervóór zetten we dan even een succeswens op onze groepspagina in WhatsApp. Zodat ze weten dat we meeleven en achter ze staan.  Boris meldde per mail dat ze van plan zijn om hun strategie om voldoende medewerkers te werven in de toekomst aan te passen.

Hoe het Cusco Sonríe verging in 2017

Voor Elida, Lady en Leonor van Cusco Sonríe verliep 2017 heel anders dan verwacht. De klaslokalen in Pumamarca bleken gesloopt voor nieuwbouw, er stonden wat noodlokalen, in de modder. Vanaf het overleg met het Gezondheidscentrum t/m een voorlichtingsbijeenkomst met ouders en leerkrachten ging alles nog goed, maar op de 1e behandeldag moesten ze al snel stoppen omdat het begon te lekken Lees Meer

Nieuws van DP en CS in 2017

Begin mei ontvingen we van DP de begroting voor 2017. Het zat ze niet mee: ze konden niet op de scholen terecht wegens de overstromingen in Perú. En op het ministerie van Onderwijs zaten ineens weer nieuwe mensen op oude plekken waardoor allerlei aanvragen langer duurden. Maar eind mei lukte het, mede doordat de Nederlandse tandarts Ineke van Lent 2 dagen van haar vakantie in Cusco besteedde aan bezoek aan de projecten van DP en CS. Super!

Ineke kon namens ons voor DP een uithardingslamp meenemen, voor beide groepen glasionomeer en voor CS een Bravo (mobiele boor); DP had al in maart een Bravo gekregen via een Peruaanse tandarts, Karina Quiroz, die in Leerdam in een tandartspraktijk werkt en in maart naar Perú ging. Het is heel fijn dat we op deze manier toch kunnen zorgen voor spullen die in Cusco niet te krijgen zijn.

Daarna lag het werk voor beide groepen stil tot eind september, omdat het onderwijzend personeel een maandenlange staking hield.  De scholen waren dicht. Tja, dat gebeurt daar zomaar. DP heeft inmiddels laten weten dat ze pas terecht konden op 28 en 29 september….. wordt vervolgd, gelukkig!

Laatste dag DP in Nederland

Op zaterdag 24 september waren we vrij en gingen de hort op. Via de toeristische route naar Rijswijk en vandaar met de pont naar Wijk bij Duurstede, waar een vlootdag was en de molen en het kasteel open waren. Prachtig weer, dus vanaf de molen een schitterend uitzicht over het Nederlandse rivierengebied. Wandeling naar het kasteel, maar… dat was gesloten wegens bruiloft!

Op naar Amsterdam, waar we de vorige avond kaarten online hadden geboekt voor Madame Tussauds (omdat 1e keus, Van Gogh museum, alleen nog om 09.00 bezocht kon worden). We besloten op loopafstand van Centraal te blijven en begonnen met een wandeling over de Zeedijk en aanverwante straatjes, red-light district. Geanina vertelde overal wat de vrouwen aanhadden, maar Boris en Charles hadden helemaal geen kleding gezien… Hilarisch! Kwamen we ook nog langs het Marihuana- en Hashmuseum, hup naar binnen en het was ook nog leerzaam in positieve zin. Ook bij Madame Tussauds hadden we veel plezier, en veel foto’s. Daarna terug naar Geldermalsen waar Margriet’s echtgenoot Huub een heerlijk bio-afscheidsmaal had bereid met twee soorten wild en vers klaargemaakte stoofpeetjes en appelmoes uit eigen tuin. We smulden er allemaal van. Op zondagmorgen namen we tenslotte weer afscheid op Schiphol, uiterst tevreden over de nuttige en vrolijke week en met nieuwe moed om weer nieuwe dingen op te pakken.

Presentatie door DP in Houten

Op vrijdag 23 september stond de presentatie van het Dentamigos project door  Boris op het programma, ’s middags om 15.00 uur. Er was dus vooraf nog voldoende tijd om op de markt de kaas te kopen die ze zo lekker vonden. En om een kasteel te bezoeken, die kennen ze niet in Perú. We gingen naar kasteel De Haar in Haarzuilens, maar het bleek gesloten te zijn wegens een congres. Zelfs de dienstdoende vrijwillige gids wist dit niet! Maar ook van de buitenkant was het kasteel een plaatje door het prachtige weer. We hebben genoten van de wandeling door de prachtige tuin en kregen uitleg van de gids die blij was dat wij daar waren.

Boris gaf zijn presentatie in prima Engels voor een gezelschap van tandartsen, vrijwilligers, donateurs en bekenden. Dit leverde na afloop zeer nuttige gesprekken en contacten op waar we weer mee voort kunnen. En daar gaat het om. Een inspirerende middag, afgesloten met een gezellige pannenkoekenmaaltijd op landgoed Mariënwaerdt in Beesd.

Vrijdag 23-09 om 15.00 uur in Houten

Iedereen is welkom om te komen luisteren en kijken naar de presentatie van het Dentamigos project door Boris Raul Vega, om 15.00 in het gebouw van DHIN, Peppelkade 11b, 3992 AL Houten.

2016-05-19 DP campagne 1-4

Dental Car, orthocentrum en moskee

Op donderdag 22 september bezochten we met Frans Bernink de Dental Car in Zeist. De tandartsen van Dentamigos Perú konden zien hoe gehandicapte kinderen toch naar de tandarts kunnen, ook al zitten ze in een rolstoel of zijn bedlegerig. Het personeel van deze Dental Car kan het allemaal aan. Fantastisch om te zien.

image

Daarna gingen we naar het orthocentrum van Tandwiel in Utrecht, waar we een zeer enthousiaste uitleg kregen over allerlei nieuwe technieken met beugels. Hoe langer we bleven, hoe meer presentjes DP meekreeg! Bijzonder leerzaam allemaal.

Vervolgens gingen we naar de wijk Lombok, waar Frans eerder een praktijk had. Er zit nu een fietsenwinkel in, ze doen dus nog steeds hetzelfde volgens Frans :). Aan de overkant is een nieuwe moskee gebouwd en dit was voor ons allemaal een bijzondere ervaring. We mochten naar binnen, ook Geanina en Margriet, en konden de gebedsruimte bekijken. Dit hadden we nog nooit eerder gedaan! Tot slot wandelden we naar het centrum van Utrecht en maakten een tocht door de grachten met een rondvaartboot. We genoten ervan, en van het aangename weer. Ook dit was weer een bijzondere dag, afgesloten met een heerlijk diner in Geldermalsen, klaargemaakt door de echtgenoot van Margriet. En Geanina en Charles serveerden een frisse Pisco sour, een Peruaans drankje dat ons allemaal goed smaakte.

 

Interessante middag bij ACTA

Woensdagmiddag 21 September bezochten de Nederlandse en Peruaanse tandartsen van Dentamigos het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, waar we een bijzonder informatief programma kregen aangeboden dankzij C van Loveren, hoofd Preventieve Tandheelkunde. DP had een PowerPoint gemaakt over ons project en Boris presenteerde deze in uitstekend Engels.

Daarna Lees Meer

Dentamigos Perú in Europa!

Op donderdagavond 15 september konden we onze vrienden van DP verwelkomen op Schiphol. Na een dagje Rotterdam op vrijdag zijn ze een lang weekend naar Parijs en komen dinsdag 20 september terug. Dan volgt het tandheelkundig programma vanaf woensdag 21 september. Wordt vervolgd!

image

 

¡Dentamigos Perú va a venir a Holanda!

 

image

Aquí están, Geanina, Boris y Charles, los tres odontólogos peruanos que ¡visitarán Holanda del 15 hasta en 25 de setiembre! Quieren presentar acá su proyecto y explicar por qué es importante continuar en su país el proyecto holandés que empezamos juntos en 2006. ¡Y como trabajo voluntario! Su presentación tendrá lugar el 23 de setiembre a las 15.00 horas, en la oficina de Dental Health International Nederland (DHIN), Peppelkade 11b en Houten. DHIN y Dentamigos Holanda ofrecerán un aperitivo después de terminar la presentación y discusión.

DP también visitará la Universidad de Ámsterdam para repetir su presentación y ver cómo funciona en Holanda la formación de odontólogos jóvenes, pasarán por el consultorio de un colega holandés y van a ver cómo en Utrecht se estimula la salud bucal entre la juventud escolar. Claro que en los días libres van a ver algunos tópicos turísticos de Holanda, y si el tiempo y la economía se les permita, les gustaría hacer un pequeño recorrido por algunas ciudades europeas. De todas formas, van a ser unos días especiales e inolvidables para todos. Por eso esta vez una noticia en español en nuestra página Web, especialmente para ellos. ¡BIENVENIDOS, DENTAMIGOS!

Dentamigos Perú komt naar Nederland!

image

Hier zijn ze dan, Boris, Geanina en Charles, de drie tandartsen van DP, en ze komen van 15 tot 25 september naar Nederland! Ze willen hier graag hun project presenteren en uitleggen hoe zij ertoe gekomen zijn om in hun eigen land pro-deo het Nederlandse project voort te zetten. Deze bijeenkomst zal plaatsvinden op 23 september om 15.00 bij Dental Health International Nederland (DHIN), Peppelkade 11b te Houten. Iedere belangstellende is van harte welkom! Wel graag aanmelding via dentamigos@gmail.com, in verband met plaats en de borrel na afloop.

Lees Meer

2e Campagnes van DP en CS

Dentamigos Perú en Cusco Sonríe hadden allebei op 14 en 15 juli de 2e campagne op hun scholen. DP behandelde in Yanamanchi 64 kleuters en 28 kinderen van de onderbouw, goed voor 34 vullingen en 6 extracties. Het mooie was dat zelfs de tandarts van het Centro de Salud meewerkte op de 2e dag, én dat alle moeders van de kleuters aanwezig waren! DP heeft Lees Meer

1e Campagne 2016 van Dentamigos Perú in Yanamanchi

Nadat Dentamigos Holanda in mei het groene licht had gegeven aan de planning en begroting van Dentamigos Perú en het gevraagde bedrag voor het hele jaar op hun rekening had gestort, zijn op 19 en 20 mei 4 tandartsen en 2 assistenten aan het (vrijwilligers)werk gegaan op het schooltje in Yanamanchi. 2016-05-19 DP Campagne 1Ze hebben daar 165 basisschoolkinderen gecontroleerd (kleuters en onderbouw), zo nodig behandeld en natuurlijk samen met de kinderen de tandjes gepoetst. Lees Meer

Dentamigos Perú van start in 2016

De zomervakantie in Perú liep eind maart af, maar sommige scholen gaan pas later in april open, omdat er dan geoogst wordt en veel kinderen uit bergdorpen daarbij moeten helpen. Veel eerder dan in mei kunnen de tandartsen dus niet beginnen met hun campagnes. DP gaat op 19 mei naar de basisschool in Yanamanchi, Lees Meer

Laatste acties Cusco Sonríe 2015

Dit bericht had al in december geplaatst moeten worden, foutje, hier alsnog!

2 December campagnedag in Quillahuata. Deze dag bleek samen te vallen met een ceremonie op de school waardoor de kinderen bezet waren tot 11.00. De tandartsen van CS in de zenuwen dat ze nu hun werk niet meer af zouden krijgen. Gelukkig kregen ze de tijd tot 14.00 en zo voltooiden ze toch nog de laatste behandelingen.

image

5 December campagne en chocolatada in Pumamarca. In december eindigt in Perú het schooljaar en begint de zomervakantie die duurt tot maart. Dit jaar extra vroeg omdat er veel slecht weer verwacht werd vanwege El Niño. Het jaar wordt dan afgesloten met een kerstviering voor de kinderen: chocolademelk, een kerstbroodje en een cadeautje. Feest!

image

Op 8 december trakteerde CS de collega’s en studenten die geholpen hadden bij de campagnes 2015 op een maaltijd, en op 10 december sloten ze het schooljaar af met een informatieve bijeenkomst voor de ouders. Een succesvol jaar!

Dentamigos Perú vierde kerst in Huasao

Begin februari 2016 liet DP weten dat op 18 december kerst gevierd is met 200 kinderen op de school in Huasao. Dat had nog heel wat voet in de aarde, want de afspraak die was gemaakt voor 14 december werd op het laatste moment verplaatst, waardoor maar één van de drie tandartsen aanwezig kon zijn. Die kon gelukkig wel 4 assistenten regelen. Zelfs op de nieuw afgesproken dag Lees Meer

Dentamigos Perú houdt 2e campagne in Lucre

Tandarts Charles Mojonero aan het werk

Op 6 november 2015 gingen de tandartsen van DP voor de 2e keer naar het schooltje in Yanamanchi, Lucre, waar wij op 23 oktober ook waren. Hier zie je tandarts Charles Mojonero aan het werk, wel een foto van 23 oktober. De tandartsen hebben de 33 kinderen van grado 4 t/m 6 poetsinstructie gegeven en vervolgens gecontroleerd. Lees Meer

Op 1 dag lezing voor CS én campagne met DP

image

Spannend begin van de dag met onze lezing over een bepaalde tandheelkundige behandelmethode voor kinderen, op de Universiteit Alas Peruanas. Het ging prima, alleen de filmpjes deden het niet, maar dat hebben we aan het eind nog creatief opgelost. Daarna werden we opgehaald om naar Lucre te gaan waar de tandartsen van Dentamigos Perú de kinderen van grado 2, 3 en 6 gingen behandelen. Wat een verrassing: de 3 tandartsen van DP hadden ieder een opvouwbare tandartsstoel aangeschaft, met spuugbak! En ze hadden ook Lees Meer