Dinsdag naar Pumamarca met Cusco Sonríe

Op deze school zijn we ook in 2012 geweest. Het ziet er nog steeds mooi uit en ze zijn inderdaad begonnen met een moestuin en kassen. Er kwamen 6 (bijna afgestudeerde) studenten van Universidad Alas Peruanas om de kinderen van de twee hoogste klassen te behandelen. De studenten deden goed hun best, maar een beetje chaotisch was het ook wel. We kunnen de nodige tips kwijt om zo’n behandeldag wat makkelijker te laten verlopen. Zoals beter zicht op de aanwezige, of liever gezegd ontbrekende, verbruiksmaterialen en een uithardingslamp en enkele hoekstukken die het niet bleken te doen. We waren nog even bezorgd over de sterilisatie van de instrumenten, maar dat kwam helemaal goed in de aangrenzende keuken, waar een snelkookpan was. Die werd vakkundig ingezet. Er kwam een vertegenwoordiger van het Centro de Salud en die wilde graag met ons op de foto, maar nu moeten we nog een manier verzinnen om hem ertoe te bewegen zijn afspraken met Cusco Sonríe na te komen over het beschikbaar stellen van verbruiksmaterialen.

image

Op de foto de kinderen van grado 6, wachtend voor het behandellokaal; de studenten aan het werk met mobieltje i.p.v. hoofdlampje; een moeder in de keuken die een ontbijt maakt voor de kinderen: havermout, quinoa, melk en …. heel veel suiker (ik kon het niet nalaten om haar te adviseren elke dag wat suiker weg te laten tot een aanvaardbaar niveau);  Elida die de instrumenten in de snelkookpan doet voor sterilisatie, en twee meisjes van grado 5. Een goeie dag weer, nog veel bij te praten.

En nu zijn we erg benieuwd naar morgen, want dan wordt al het verkeer lam gelegd in de stad uit protest tegen een besluit van de overheid om cultureel erfgoed te privatiseren. Hiervan zal vooral Cusco veel nadeel ondervinden. Ook de scholen in de bergen zijn dicht want het personeel (uit Cusco) kan niet op het werk komen. We zouden met Dentamigos Perú naar Huassao gaan, maar we wachten het af…..

One Comment on “Dinsdag naar Pumamarca met Cusco Sonríe

  1. Klinkt weer als vanouds, zowel op de scholen als wat de acties betreft. Never a dull moment in Cusco. Leuke foto´s en wat een voorbeeldschool in dit dorpje uit dag 2!
    Veel plezier nog!
    Hermine

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: